Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη.
Η βιταμίνη Α προέρχεται από δύο πηγές. Η μία ομάδα, ονομάζεται Ρετινοειδή, προέρχεται από ζωικές πηγές και περιλαμβάνει ρετινόλη. Βρίσκεται σε αφθονία στα ψάρια , στα αβγά των ψαριών και κυρίως στο ηπατέλαιο τους (μουρουνέλαιο). Ακόμα βρίσκεται στο βούτυρο, στο γάλα και στο συκώτι διαφόρων ζώων.
Η άλλη ομάδα, ονομάζεται Καροτενοειδή, προέρχεται από τα φυτά και περιλαμβάνει β-καροτένιο ή προβιταμίνη Α. Το β-καροτένιο μετατρέπετε στο σώμα σε βιταμίνη Α. Κύρια καροτενοειδή είναι το λυκοπένιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, τα οποία ασκούν αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό, προστατεύοντάς το από την τοξική δράση των ελευθέρων ριζών. Πιο σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και βαθύ κίτρινο/πορτοκαλί λαχανικά και φρούτα, γλυκές πατάτες, καρότα, κολοκύθα και άλλες χειμερινές κολοκύθες, πεπόνι, βερίκοκα, ροδάκινα, περιέχουν σημαντικές ποσότητες β-καροτένιο.
Διάβασε περισσότερα..